Центр ДП та ВПВ запрошує молодь до занять у гуртках військово-патріотичного напрямку
Воскресенье, 28.04.2024, 17:40

Центр допризовної підготовки та військово-патріотичного виховання. ДЮВПК"Сатурн"

Додаткова інформація

Главная » 2012 » Май » 15 » Історичні місця селища Гуйва
22:47
Історичні місця селища Гуйва
В роки другої світової війни Житомирський район, як і вся територія України опинився в зоні німецької окупації. Задля особистої безпеки німці будували гарно захищені секретні командні пункти. Щоб захистити вищих чинів вермахту від можливих замахів, загалом у Європі було споруджено 16 підземних ставок. Три з них розміщено на території України. Одна – на території сучасного смт. Гуйва,.
Нині не здогадаєшся, що поряд із старою триповерхівкою барачного типу, захованою в гущавині поблизу траси Житомир-Вінниця, причаїлася незвична залізобетонна споруда. Її одразу й не помітиш – оточена сараями та гаражами. Втім, аби побачити і сфотографувати дивину, їдуть сюди звідусіль туристи-ентузіасти. Це колишній осідок нацистського ідеолога Генріха Гіммлера, наземний бункер так званого легкого типу. Таких тут два. Ми маємо змогу роздивитись той, що мав розміри вісім на вісім метрів. Навіть не надто презентабельний, він вражав своєю міццю. Стіни завтовшки від двох до трьох метрів зроблені з цементу семисотої марки. Перекриття сягає чотирьох метрів. Прикривав його 50-сантиметровий шар гуми: щоб бомби відскакували. Згори ще прилаштовували маскувальну сітку й фальшивий дах. На фото, зробленому з повітря, комплекс виглядав як звичайна споруда. На тильній стіні сліди бронебійних гармат. Сталеві дверцята ніби подзьобані кулями. Та круппівська сталь витримала не одну атаку.
Подейкують, буцімто після війни під час земляних робіт тут не раз натрапляли на такі самі дроти, як ті, що вели до ставки Гітлера у Вінниці. А рештки фільтрувальних приладів, якими було оснащено три вентиляційні труби бункера було знайдено ще двадцять років тому.
Про те, що робив у Житомирі Генріх Гіммлер, громадськість дізналася з мемуарів начальника розвідки Вальтера Шелленберга. 1956 року в Лондоні вийшла його книга „Лабіринт”. Там він згадує про свої зустрічі з Гіммлером на Житомирщині в 1942-му, куди прилітав на нараду. Описує запаморочливі переїзди через поліські села, саму територію, де був гіммлерівський штаб з бункером. Усе відповідало останньому слову техніки – комунікації і короткохвильовий зв’язок із Берліном. Не забули й про спорт: на галявині влаштували тенісний корт, до того ж можна було проїхатись верхи на конях.
Категория: Житомирский район | Просмотров: 1103 | Добавил: | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
  • Етапи районного змагання "Сокіл"( "Джура") (59)
  • Спальники і гідрокостюми (3)